Jordgubbstårta

I veckan fyllde min kära far år. Idag firar vi detta med en enormt snygg och stor tårta! Förmodligen är den god också, inte smakat än men hur fel kan det blir med sockerkaka, maräng, jordgubbar, grädde & vaniljkräm?
Hittade inget recept som passade mina önskemål så freestylade lite, living on the edge liksom.
Antar att ni kommer gå sömnlösa om jag inte skriver receptet så här kommer det!

Sockerkaka
225 g rumsvarmt smör
3 dl socker
12 st äggulor
1,5 dl mjölk
4,5 dl mjöl
4,5 tsk bakpulver

Maräng
4 äggvitor
2 dl socker

Jordgubbskräm
Ca 20 st frysta jordgubbar
1 dl socker
2 msk majsstärkelse

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 st vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g smör

Garnering
1 L färska jordgubbar
9 dl vispad grädde

Börja med sockerkakan, vispa smör och socker pösigt. Tillsätt en äggula i taget under omrörning. Spara fyra äggvitor. Tillsätt sedan mjölk, mjöl och bakpulver utblandat i mjölet. Rör till en smidig smet.
Smöra en rund springform och täck den med ströbröd. Bre tunt ut en tredjedel av sockerkakssmeten i formen.
Fortsätt sedan med marängen genom att vispa äggvitorna med 1 dl av sockret. När marängen är fast vänder du försiktigt i resten av sockret utan att förlora för mycket luft. Bre en tredjedel av marängen på sockerkakan. Sätt in i ugnen på 175 grader ca 25 minuter. När kakan har svalnat flyttar du över den till ett snyggt fat och fortsätter sedan likadant med dom andra två bottnarna. Det ska bli tre bottnar totalt.

När den sista är i ugnen kan du fortsätta med jordgubbskrämen. Lägg jordgubbarna i en kastrull med lock så att dom tinar. Tillsätt socker och majsstärkelse utblandat i lite vatten. Blanda tills det tjocknar och låt sedan svalna.

Fortsätt sedan med vaniljkrämen, häll mjölken i en stor kastrull, dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i mjölken. Låt koka upp och ta sedan upp vaniljstången. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse pösigt. De ekologiska äggen ger en gulare färg än andra ägg. Häll den varma mjölkblandningen över samtidigt som du vispar. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och koka tills det tjocknar. När du är nöjd med konsistensen häller du över krämen i en kall skål och blandar i smöret. Låt krämen svalna innan du brer den på tårtan.

När allt har svalnat kan du börja lägga ihop tårtan. Börja med ett lager jordgubbskräm med grädde ovanpå. Lager två blir ett tjockt lager vaniljkräm. Garnera sedan med grädde och jordgubbar efter eget tycke.

IMG_2687

IMG_2683

En kommentar

  1. Cissi · juni 14, 2015

    Åh ser smarrigt ut! Ser fram emot att testa ikväll!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s