Mirakeloljan

Eller så kan man kalla det för kokosolja..

Kokosolja innehåller runt 92 % mättat fett, vilket kanske inte låter jättebra om man inte kollar på det lite djupare.
De mättade fetterna som finns i kokosoljan är till största delen hälsosamma medellånga fettkedjor. De är en mycket viktig form av fett som är speciellt bra för immunförsvaret, energiproduktionen och muskelarbete.

Kokosoljans mättade fett skyddar dina inre organ och bidrar med en god styrka och struktur för cellmembranen. Även de vita blodkropparna och hormontillverkningen mår bättre av kokosolja.
De medellånga fettsyrorna i kokosoljan är lättsmälta och förbränns snabbt eftersom att de tas upp direkt och omvandlas till energi i kroppen, det innebär att fettet inte cirkulerar och lagras som kroppsfett. Detta gör att kokosolja har en positiv effekt på ämnesomsättningen och kan med fördel användas om man vill gå ner i vikt med långvariga resultat.

Kokosolja balanserar sköldkörteln och utsöndringen av hormon, TSH, som stimulterar sköldkörteln. Det bidrar till att vi får en balanserad ämnesomsättning. Hormonet TSH bidrar till att det onda kolesterolet sänks genom omvandling till bl.a. DHEA som är ett antistresshormon. DHEA har en viktig roll i förebyggandet av hjärtkärlsjukdomar, diabeter, senilitet och andra ålderssjukdomar. Att byta till kokosolja blir som ett oljebyte i bilen. Precis som att bilen mår bra av ett oljebyte gör även våra celler det, utan härdade och processade fetter.

Men det är inte bara de bra fetterna som är positivt med kokosolja. Oljan innehåller även mycket näring och kan kallas för superfood.

I kokosolja gömmer det sig laurinsyra, kaprylsyra och myristinsyra som hjälper till att stärka kroppens motståndskraft och har en positiv inverkan på kroppens goda tarmbakterier. Laurinsyra finns även i bröstmjölk och är hemligheten bakom kokosoljans otrolig näringsrikedom. Laurinsyra omvandlas till monolaurin i kroppen och har då en giftig effekt på virus, bakterier och svamp, därför har kokosoljan en antibakteriell effekt och en positiv effekt mot virussjukdomar, t.ex. herpes, mässling och hepatit C. Kokosolja innehåller inte omega 3 eller 6, men har en förmåga att hjälpa kroppen att bevara dessa viktiga fettsyror.

När du väljer kokosolja är det viktigt att den är kallpressad och gärna ekologisk. En kallpressad kokosolja behåller viktiga fettsyror och värmekänsliga vitaminer eftersom att den inte blir upphettad vid produktionen. Väljer du t.ex varmpressad, raffinerad eller extraherad försvinner kokosoljans viktiga funktioner under produktionen. En kallpressad kokosolja benämns med Virgin eller Extra virgin, precis som olivolja. Priset kan vara en bra indikation på om det är en kokosolja med bra kvalité eller inte, det är värt att välja den lite dyrare.

Det går utmärkt att steka i kokosolja eftersom att den tål höga temperaturer. Oljan har en ”rykpunkt” som innebär att oljan börjar ryka när det blir för varmt (177 grader ungefär). När oljan når sin rykpunkt börjar smak och näringsvärde att försämras och det bildas transfetter. Om du når oljans rykpunkt är det bäst att hälla ut oljan och börja om och vara försiktigare med värmen.

Eftersom att kokosoljan är så näringsrik och påverkar kroppen positivt på flera sätt kan man också använda den till allt möjligt. Här är några tips på användningsområden:

 • Stekning & bakning
 • Smothies
 • Hårinpackning & hårolja
 • Massageolja
 • Hudkräm
 • Ätas som den är
 • Popcorn (sååå gott!!)
 • I kaffet
 • Kroppsskrubb
 • Makeup borttagning
 • Mot hudbristningar
 • Tandkräm (om du blandar med bakpulver)
 • Vårda sår
 • Rengöra gjutjärnspannor
 • Sköldkörtelsupporter

IMG_2671

Jag brukar välja Kung Markattas ekologiska kokosolja. Den har en god kokossmak som inte tar över vid matlagning.
Mitt favoritanvändningsområde är bakning och popcorn.
Brukar finnas i de flesta mataffärerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s