Köttfärspaj med ajvar

Imorgon är det fredag och det traditionella fredagsmyset. För er som har semester kanske inte fredagen är lika speciell dessa veckor, varje dag är ju som lördag. Men oavsett så krävs det något riktigt gott till middagsbordet. Här är ett gott recept på köttfärspaj som kan bli en ny hit! Vill du köra på lite extra ”lyx” kan du tillsätta stekta champinjoner och timjan, tror det skulle passa riktigt bra, något jag kommer köra på nästa gång. Har du inte fullkornsmjöl eller bovetemjöl hemma går det lika bra med vetemjöl och något annat fullkornsaktigt mjöl. Jag tog vanliga tomater, men tror det blir snyggare med cocktailtomater.
Som vanligt blir allt så mycket bättre om man kör eko så långt man kan och har råd!

Pajdeg
1,5 dl fullkornsmjöl
1,5 dl bovetemjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt

Fyllning
2 st små gula lökar
2 st vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 dl tomatpuré
1 dl ajvar relish
1,5 dl persilja (fryst funkar utmärkt)
1 tsk chilipulver

Topping
300 g Philadelphia
2,5 dl turkisk/grekisk yoghurt
250 g cocktailtomater eller vanliga

Börja med pajdegen, mixa eller knåda ihop samtliga ingredienser. Tryck ut i en pajform, ca 28 cm i diameter, nagga pajskalet med en gaffel. Låt pajdegen stå i kylskåpet minst 30 minuter. Funkar utmärkt att göra dagen innan, så går det snabbare att få färdigt sen.

Sätt in pajskalet i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Hacka lök och vitlök till fyllningen, fräs i en stekpanna och lägg sedan i en bunke. Bryn hälften av färsen och lägg i bunken, fortsätt med andra halvan och lägg även den i bunken. Blanda ner tomatpuré, ajvar, persilja, chili, salt och peppar. Lägg fyllningen i pajskalet. Blanda ihop ingredienserna till toppingen, salta och peppra. Bre toppingen över fyllningen. Sätt in i ugnen i 20 min. Skär tomaterna i skivor och lägg på efter halva tiden.
Servera med en grönsallad.

IMG_2704

IMG_2700

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s