Focaccia med soltorkad tomat & oliver

Min svaga sida är att baka gott matbröd, tycker aldrig att jag lyckas få det luftigt och saftigt. Oavsett om degen jäser jätte mycket har det ändå alltid blivit tungt och jobbigt att äta brödet. Men igår, efter lite googlande och youtubeklipp lyckades jag äntligen baka två sorters bröd som blev bra! Den ena sorten jag bakade var en Focaccia med soltorkade tomater & oliver. Så idag tänkte jag dela med mig av det receptet. Det andra får ni imorgon.

Detta är nog det godaste brödet jag har gjort hittills. blev väldigt luftigt, saftigt och lätt att äta mycket av.

25 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt
1 dl rapsolja
5 dl fint rågmjöl (grovt funkar också)
5 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1 dl linfrön
Oliver
Soltorkade tomater
Sesamfrön
Flingsalt

Börja med att smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och blanda tills jästen har löst sig.
Häll i olja, salt, linfrön, vetegroddar, rågmjöl och lite av vetemjölet. Blanda ordentligt eller kör i en maskin. Rör sedan ner resten av vetemjölet. Låt jäsa under bakduk i 30 min, gärna på ett varmt ställe. Vi har väldigt varma fönster när det är sol så där jäste min deg perfekt! Lägg sedan degen på ett mjölat bakbord och vänd eventuellt försiktigt i lite mer mjöl, utan att trycka ut för mycket luft. Ta fram en långpanna och smeta in i olja. Tryck försiktigt ut degen i långpannan och låt jäsa i 30 min till. Pensla på lite olja på degen, hacka soltorkade tomater och dela oliver. Tryck försiktigt in i degen, strö över flingsalt och sesamfrön och ställ in i ugnen på 200 grader i 30 min.

IMG_2906

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s