Morotsbaguetter

Brödsort nummer två blev fyra st saftiga morotsbaguetter. Jättebra att ha i frysen om man har ont om matlådor eller ska iväg på en liten picknick. Bara att tina och fylla med önskat innehåll så har man en mättande och god måltid. Framför allt är det lätt att ta med sig en baguette. Det går fint att byta ut bovetemjölet och boveteflingorna mot 2 dl krossat bovete.

25 g jäst
6 dl vatten
0,5 dl rapsolja
2 tsk salt
1 dl bovetemjöl
1 dl boveteflingor
1 dl vetegroddar
1 dl naturella solroskärnor
3 dl finrivna morötter
12 dl vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och blanda tills jästen har löst sig. Häll i rapsolja, salt, bovetemjöl, boveteflingor, vetegroddar, solroskärnor, morötter och lite av mjölet. Rör ihop till en smidig deg, eller kör i en bakmaskin. Häll i resten av mjölet så att degen släpper från kanten men ändå är lite klibbig. Tar du för mycket mjöl blir brödet torrt. Låt jäsa i 1 h & 30 min. Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Min jäste till mer än dubbla storleken! Vänd degen i mjöl så blir den lättare att hantera, men knåda inte! Dela degen i fyra delar. Snurra degarna till avlånga baguetter och lägg på en smord långpanna. Låt jäsa i ytterligare 30 min. Pensla med vatten, ägg eller olja. Skär några skåror i baguetterna. Sätt in i ugnen på 225 grader i 30 min.

IMG_2908

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s