Valpkurs

Igår var det Sallys första dag på valpkursen! Vi har valt en valpkurs hos Svenska brukshundsklubben.
Jag blev väldigt förvånad över hur blyg hon var. Det enda hon ville var att sitta vid mina fötter eller i mitt knä, min lille snutt. I vanliga fall vill hon springa fram och hälsa på allt och alla när vi är ute på promenader. Men jag tror det blev lite mycket för henne med ny miljö, många nya människor och okända hundar. Hon är ju inte jättevan vid att träffa andra hundar eftersom att vi har undvikit det innan 12 veckors vaccinet, men nu är det dags att börja öva.
Vi hade tänkt att vi skulle vara på plats en bra stund innan kursen började, men vi hade problem med att hitta och istället kom vi dit fem minuter innan start, så Sally blev ju verkligen tagen med storm så att säga.

Eftersom att hon var så blyg och tillbakadragen så gick de flesta övningarna jättebra. Vi började på en station där man skulle leka med valpen i 60 sekunder och sen avbryta. Det gick inte jätte bra för oss då Sally bara kröp upp i mitt knä och satte sig för att gosa.

Nästa station var det inkallning. En annan person skulle hålla i valpen och matte/husse springa en bit bort och sen ropa på valpen. Eftersom att Sally var så blyg gick det kanon för henne och hon kom direkt till mig. Sen skulle man springa runt så att hunden fick följa efter, även det gick bra.

Stationen efter det var hundmöte. Vi var indelade i par där den ena fick stå med sin hund helt stilla och den andra skulle gå i en cirkel runt utan att hunden började ge den andra hunden uppmärksamhet. Sen skulle vi gå mot varandra utan att hundarna började leka eller något. Båda de övningarna gick jättebra och vi har provat lite hemma nu på morgonen med, funkar fint!

Sen var det klickerövning! Vi skulle hålla något gott i händerna och ge det till hunden när vi får ögonkontakt. Funkade rätt bra även om det tog lite tid de första gångerna såklart.

En av de svåraste stationerna var att gå en liten bana där det låg leksaker och bacon på marken. Tanken var att träna på att hunden inte ska leka med eller äta allt som ligger på marken. De första gångerna gick det jättebra för Sally, men sen började hon fatta att det låg något gott på marken och då blev det lite svårare så några bitar åkte nog ner. Men vi kom iallafall igenom utan att dra i kopplet eller lyfta undan henne.

Vi avslutade med att alla deltagare med hundar fick stå i två rader mittemot varandra. Sen fick vi en och en ställa oss på ändarna med hunden i andra änden och kalla in hunden. Tanken var att hunden skulle komma till husse/matte utan att stanna vid alla andra hundar på vägen. Detta var den övning som gick sämst för oss. De andra hundarna sprang till sina ägare men lilla Sally gick försiktigt framåt och stannade vid två okända personer och tog skydd mellan deras fötter. Instruktören fick hjälpa till och lyfta ut henne till mitten igen, till sist kom hon till mig. Men det går nog bättre nästa gång när miljön inte är så ny och främmande.

Efter det var det dags att rasta hundarna och gå in i klubbhuset och få lite information och ha lite teori. Sally var så trött att hon inte ens orkade eller kunde kissa. Så när vi gick in och satte oss fick hon sitta i mitt knä. Även om det var flera andra hundar där inne och en del som gnydde och skällde för fulla muggar så somnade lilla Sally direkt med nosen på bordet.

Men det var kul att instruktören sa flera gånger hur otroligt söt Sally är. När vi presenterade oss och vad vi har för planer med våra hundar sa instruktören att Sally kommer göra det mesta med sin charm. Då blir man stolt som matte.

När vi kom hem hade inte Sally kissat på tre timmar ungefär trotts flera försök till att rasta henne, så då satte hon sig länge. Sen gick vi in och åt kvällsmat och Sally somnade direkt. Så fort vi kom innanför dörren gick hon till sin säng i sovrummet och la sig. Haha, gullunge.
Med oss hem fick vi en kursbok och en påse från Granngården med ett rött koppel, flera rabattcheckar och en påse med mat. Nu har vi tre stycken påsar med olika foder. Frågan är vad vi ska ha alla till, vill ju inte byta foder så ofta utan anledning.

IMG_8427 IMG_8428 (1) IMG_8429 IMG_8430

En trött liten valp i skolbänken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s