Från öst till väst

Nu har vi kommit hem efter den längsta resan vi någonsin gjort. Vi tyckte därför att det vore på sin plats att skriva en liten sammanfattning om hur vi har haft det, vilka platser vi besökt och vad som har varit bra och dåligt.

5 snabba fakta:

  • Vi har totalt kört 800 mil.
  • Vi har besökt 8 delstater.
  • Suttit över 100 h i bilen.
  • Kört 10 h på en dag.
  • Kört från 18° till 38° på 1 h.

Vi började vår resa med att ta tåget från Halmstad C till Köpenhamns flygplats. Därifrån flög vi till New York, där vårt livs största äventyr tog start. I New York hyrde vi en lägenhet via Airbnb. Lägenheten låg bara 5 minuters promenad från Central park och hade ett bra pris med tanke på läget. Det var en någorlunda fräsch lägenhet där vi trivdes bra. Nackdelen var den ständigt pågående trafiken som var utanför fönstret dag som natt. Men som tur var så vande man sig efter någon natt. Vi båda älskade New York, det bästa var att det fanns så mycket på så liten yta att man ändå kunde gå till det mesta. Andra fördelar med New York var kollektivtrafiken, matutbudet, Central park och den ständiga pulsen.

Efter New York flög vi till Denver där vi hämtade upp vår hyrbil. Vi hyrde en Ford-16 från Alamo. Vi valde att uppgradera bil på plats för 3000 kr. Vi har varit nöjda med vår bil, det enda negativa vi har att säga om den är att ACn var lite svag när vi var i öknen. Men det bästa med bilen var att vi kunde koppla in mobilen och lyssna på musik och ljudbok. En faktor som kan vara bra att tänka på om man ska göra en roadtrip och hyra bil är att se till att man får en med insynsskydd, speciellt i bagaget.

I Denver kom vi fram till ett motell som vi först trodde var ett skämt men som tydligen var det vi hade bokat, jaja en natt går väl bra tänkte vi. Vi åkte tidigt dagen efter för att kolla in Stanley Hotel. Det var häftigt att se men tråkigt att inte filmen The Shining var inspelad på plats. Därifrån åkte vi igenom Rocky mountains national park, väldigt fin nationalpark med fina vyer och häftiga miljöer.

Vi sov i Grand Junction och körde sedan till Moab där vi red på hästar. Det var väldigt kul tyckte vi båda två, strålande sol och 40 grader varmt gjorde att det var lite svettigt. Samma dag körde vi till Salt Lake City, det var en fin och lugn stad. På kvällen kollade vi på filmen Warcraft på IMAX, en rolig upplevelse där det bästa var att bioduken var så stor. Litet minus för att volymen var så extremt hög men det gäller alla biografer/tillställningar har vi märkt.

Efter Salt Lake City kom vi till Buhl där vi sov på ett rätt så ruttet motell, men det var billigt iaf. På vägen kollade vi in Shoeshone falls som låg lite utanför Twin falls. Det var ett häftigt vattenfall men vi kom rätt sent så solen lyste inte upp hela fallet. En sak som är lite rolig att längs med vägen så finns det skyltar som varnar för icy roads och det finns avfarter enbart för att kedja däcken. Lite svårt att tänka sig när man är här på sommaren och det är sjukt varmt.

Seattle trivdes vi båda väldigt bra i, synd att vi bara hade bokat en natt där, det hade behövts minst en natt till för att se staden. Här kom första regnskuren, som om det inte var kallt här redan. Det var lite tråkigt att komma till 16 grader när man hade vant sig vid 30+.

Färden gick sedan vidare till Portland. Där stannade vi en natt, vilket vi tyckte var lagom. Staden verkade vara rätt död. Kan var för att Seattle var så nära och drog åt sig den mesta uppmärksamheten. I Portland passade vi på att besöka Pittock mansion. Det var värt ett besök när vi ändå var i staden, men inget vi skulle köra extra för att besöka.

Sedan kom vi till en liten stad som hette Medford där vi bara stannade över natten. På morgonen åkte vi till San Francisco där vi skulle stanna fem nätter. Tanken var att vi skulle besöka Redwoods national park på vägen, men det missade vi. När vi kom på det hade det blivit en för stor omväg. I San Francisco var det väldigt kallt, kallare än svensk sommar. Vi fick ett nyrenoverat hotellrum, fast personalen var väldigt nonchalant. I San Francisco besökte vi Pier 39 där det fanns många spännande restauranger, affärer och sevärdheter. Vi bokade en cruise över till Alcatraz där vi under en förmiddag fick en guidad tur i det gamla fängelset. Mycket häftigt och verkligen värt ett besök. I San Francisco började man känna att resan gick mot sitt slut och en svag längtan efter att komma hem växte.

Men det vände snabbt när man kom till Las Vegas. På vägen till Las Vegas stannade vi en natt i Monterey. Las Vegas var en av de städer som vi gillade mest. Det var varmt och skönt, vi hade ett mycket bra hotell och staden hade alltid något spännande att erbjuda. Även om det är en stad där man borde passa på att spela så var det ingenting vi fastnade för riktigt. Vi provade på det men tyckte mest det kändes som att kasta pengarna i sjön. Vi stannade i Las Vegas i tre nätter, sedan körde vi vidare till Los Angeles.

I Los Angeles stannade vi i 7 nätter. Det är en underbar stad som har mycket att erbjuda. Nackdelen är dock den ständiga trafikkön. Hade det funnits lika bra kollektitrafik som i New York hade det kanske varit den bästa staden. Men de långa avstånden mellan alla sevärdheter blandat med mycket trafik och dålig kollektivtrafik gör att det blir svårt att upptäcka hur underbar staden faktiskt är. Vi har haft tur som valde att ha kvar bilen även den här sista veckan. Annars hade det blivit väldigt svårt att ta sig runt. Det bästa med Los Angeles var stränderna, Universal studios och den hälsosamma livsstilen som speglade sig på matalternativen och tillgången till utomhusgym.

Saker vi inte kommer sakna i USA är alla bilköer, det dåliga vädret i Seattle och San Francisco, allt socker i maten och de dåliga hotellen.

Men det vi kommer att sakna är de varma dagarna i öknen, det stora utbudet av affärer/outlets, Mirage hotell i Las Vegas, New Yorks stadspuls, Whole foods market, vår fina bil som tagit oss runt och att bara så vara tillsammans dygnet runt utan massa krav och måsten.

rutt

Här kommer några höjdpunkter från vår resa.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s