3 augusti – Yellowstone

Vilken mardröm vi var med om idag! Men det återkommer vi till senare.

Idag ställde vi väckarklockan på kl 5 på morgonen och det var längesedan jag var så trött. Det tog lång tid att vakna till liv. Vi har köpt havregryn så att vi kan äta havrerynsgröt till frukost om det inte finns något annat i närheten. Då allt var stängt när vi skulle äta fick det bli en sådan frukost idag.

Vi körde sedan i två timmar till Yellowstone national park. Jacob har länge velat besöka Yellowstone, enda sedan vår förra roadtrip 2016 då vi missade det och körde förbi. Yellowstone är känd för det stora utbudet av varma källor, gejsrar och andra naturfenomen. Det är även den äldsta nationalparken i USA och är lika stor som Södermanlandslän. Yellowstone-vulkanen är även en av jordens supervulkaner.

Då parken var så stor blev det mycket körande idag då det var långa avstånd mellan alla saker att se. Redan när vi körde in kunde vi se hur det rykte från marken och det kom en hemsk doft av svavel. Vi kollade först på gejsern ”Old faithful” som beräknades få ett ”utbrott” inte långt efter att vi kom dit. Det innebär att det sprutar upp jättemycket varmt vatten från ett hål i marken. Såg ut som en naturlig fontän.

Vi fick även se flera olika varma källor i olika färger. Det är som stora vattenpölar eller små sjöar med väldigt klart vatten som är så varmt att det kokar. Oftast har dem olika färger också, allt från klarblått till grönt och rött. Det fanns även ”mud holes” som är lerpölar som bubblar.

Vi har även besökt Grand Canyon of Yellowstone som var mycket fint med ett vattenfall på ena sidan.

Även idag har det blivit mycket snirkliga vägar på höga höjder och på vissa ställen finns det inte ens ett vägräcke så det känns extra läskigt när man kör så nära kanten. Temperaturen idag har skiftat mycket, på morgonen var det 9 grader celsius och på dagen blev det 34 grader. Vi har även sett en liten bebis svartbjörn på nära håll, men han var bakom buskar så svårt att få en bra bild. När vi skulle köra ut från en parkering blev det lång kö för att ett 30-tal älgar hade lunchbuffé på gräsmattorna i mitten på parkeringen.

Vi tankade bilen innan vi åkte in i parken men då det är långa avstånd där och kan dröja länge innan man kommer till nästa bensinstation får man passa på när det finns möjlighet. Vi hade ungefär 3/4 tank kvar när vi skulle tanka upp bilen på en mack. När Jacob står och tankar börjar det plötsligt forsa ut bensin ur bilen och det gick inte att få stopp på pumpen.

Det var så obehagligt och har varit en av mina mardrömmar sedan jag tog körkort. Det forsade ut bensin på marken och notan tickade på. Det fanns inte heller någon brunn där det kunde rinna ner och inte någon nödstopp på pumpen. Jag fick springa in till affären och personalen försökte trycka på en nödstopp som satt långt ifrån pumpen. Men nödstoppen funkade inte och det slutade fortfarande inte att rinna bensin överallt. Till slut provar personalen en annan nödstopp och får stopp på allt. Totalt rann det ut ca 40 liter bensin på marken och det som skulle vara en tankning på ca 10 dollar blev mer åt 50 dollar. Men då det var fel på pumpen ska vi få tillbaka pengarna.

Det var lite obehagligt att köra vidare sedan då bilen blev tankad till max och bensin expanderar när det blir varmt var vi oroliga att det skulle rinna ut eller hända något med bilen. Men det gick bra och vi hade full tank under en lång tid efter det.

När vi var klara på Yellowstone åkte vi till ett litet samhälle som heter Rexburg där vi ska spendera natten. Det verkar vara en nybyggd stad då alla byggnader ser nya ut. Vi bor även på ett helt nybyggt Motell 6. Vi har ätit middag på en pizzeria ikväll som hade liknande pizzor som Lilla Napoli i Falkenberg. Självklart var vi tvungna att prova dem. Det var mycket gott men Lilla Napoli är fortfarande godast.

IMG_7354

Här ser man all bensin som forsat ut.

IMG_7355

IMG_1688IMG_1695IMG_1704IMG_1707IMG_1711IMG_1736IMG_1741IMG_1762IMG_1769IMG_1782IMG_1785IMG_1793IMG_1801IMG_1808IMG_1834IMG_1839IMG_1846

En kommentar

  1. Agneta · augusti 4

    Men jösses! Slutar det alltså inte komma bensin när man släpper handtaget i USA, eller var det också trasigt? Obehagligt med så full tank och värmen!!

    Men så vackert med Yellowstone. Visste inte att det fanns sådana naturfenomen där. Blir att sätta på min bucketlist.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s